Mestá na Šariši evidujú menší záujem o vydanie hlasovacieho preukazu

14.09.2010 Prešov

Prešov 14. septembra (TASR) - Odbory mestských samospráv v Prešove, Bardejove, Svidníku a Stropkove, ktoré zabezpečujú prípravy referenda, potvrdili, že všetko prebieha v súlade s príslušnou legislatívou.
Záujem o hlasovacie preukazy, prostredníctvom ktorých môžu občania v sobotu 18. septembra hlasovať v ktoromkoľvek okrsku na Slovensku, je zatiaľ menší.
Ako informovala TASR hovorkyňa Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Iveta Adamová, v meste Prešov budú môcť ľudia hlasovať v 49 okrskoch. V zoznamoch občanov oprávnených hlasovať v referende je dodnes zapísaných 73.753 ľudí.
\"Doteraz bolo vydaných 554 hlasovacích preukazov. Pri posledných voľbách do NR SR sme vydali 2538 voličských preukazov, pri referende v roku 2004 celkom 1094 preukazov a v roku 2003 pred referendom o vstupe do Európskej únie 1248 preukazov, \" konštatovala Adamová.
Podľa slov vedúceho oddelenia vnútornej správy bardejovskej radnice Ivana Leščišina, v meste Bardejov bude referendum prebiehať v 29 okrskoch, pričom v zoznamoch je predbežne zapísaných 26.100 občanov. Do dnešného poludnia vydali 171 hlasovacích preukazov.
Vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy MsÚ vo Svidníku Pavel Gojdič informoval, že približne 9340 občanov bude môcť na území mesta hlasovať v siedmich okrskoch. O hlasovacie preukazy do dnešného poludnia požiadalo 82 občanov.
Podľa hovorcu Mestského úradu v Stropkove Imricha Makóa v meste je približne 8346 občanov oprávnených zúčastniť sa na referende, ktorí sú rozdelení do 10 okrskov. \"K dnešnému dňu sme vydali 62 hlasovacích preukazov. Najväčší záujem prejavili občania vo veku od 20 do 30 rokov, ktorí predstavujú takmer polovicu tohto počtu, \" uviedol Makó.
Vo volebných obvodoch v Prešove (vrátane okresu Sabinov), Bardejove, Svidníku a Stropkove je zriadených spolu 439 okrskov pre hlasovanie v referende. Podľa informácií z príslušných obvodných úradov žiadna zo samospráv dodnes nepožiadala o zmenu v prípade predĺženia doby hlasovania.
 

Vyberte región